Bullying: Και όμως νικιέται! – Μεταίχμιο (7 Οκτωβρίου 2016)

Ο εκφοβισμός φαίνεται ότι συνεχίζει δικαίως να απασχολεί συστηματικά γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και διάφορους παιδαγωγικούς φορείς. Πρόσφατη βρετανική έρευνα αποκάλυψε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις που βιώνουν τα θύματα τέτοιων φαινομένων δεν είναι μόνο ψυχολογικές: ο εκφοβισμός επηρεάζει τη σωματική υγεία, τη διανοητική ανάπτυξη, την κοινωνικοκοοικονομική κατάσταση και δυσκολεύει τις κοινωνικές συναναστροφές του ατόμου για το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ζωής του.
Παρά το γεγονός ότι το bullying συζητιέται έντονα και διοργανώνονται συνεχώς σχετικές εκδηλώσεις, ημερίδες και σεμινάρια, η σύγχρονη σχολική καθημερινότητα φανερώνει ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για την αποτελεσματική αναχαίτιση και την καταπολέμηση του αρνητικού αυτού φαινομένου. Άρα υπάρχει χώρος -και ανάγκη- για περαιτέρω εμβάθυνση και ανάλυση.

Ο διακεκριμένος ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης σε αυτή την ημερίδα εξηγεί τι είναι το bullying και μιλά για τη σαγήνη που ασκεί στις ψυχές των παιδιών, προσδιορίζει τη συμπεριφορά του θύτη και του θύματος και παρουσιάζει μια νέα προσέγγιση στην κατανόηση και την προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου, με συγκεκριμένες, άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για υλοποίηση στον σχολικό χώρο και την τάξη. Προτείνοντας στρατηγική και όχι διαχείριση και επίθεση αντί για άμυνα, έχει ως στόχο την αποδόμηση της φαντασιακής αίγλης που χαρακτηρίζει τον θύτη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολλές ιδέες για τους τρόπους και τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσουν στην τάξη τους (αφίσες, ιστορίες, σκίτσα με γελοιογραφίες, βίντεο, παιχνίδια), δίνοντας τον λόγο στα ίδια τα παιδιά.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Σιδέρης στην εισαγωγή του βιβλίου: «Ο πόλεμος ενάντια στο bullying είναι μια μάχη για το φαντασιακό των παιδιών (και όχι μόνο). Πρώτα απ’ όλα, μια μάχη για τις λέξεις. Και υπάρχουν λόγοι ώστε το bullying να αποδίδεται ως «ψευτονταηλίκι». Κύριος στρατηγικός σκοπός είναι η αποδόμηση της φαντασιακής αίγλης του ψευτονταηλικιού. Κύρια μέθοδος για την επίτευξή του, η γελοιοποίησή του. Ώστε όσοι αισθάνονται τον πειρασμό να κάνουν ψευτονταηλίκια να αντιλαμβάνονται ότι δεν τους παίρνει».

 

Πού: Στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα)
Πότε: Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016, 7 μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: , σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ BULLYING. Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

333_bullying