Εγκαίνια Ινστιτούτου Γαληνός

Το Σάββατο 14 Απριλίου έγιναν τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης “Γαληνός”. Μετά από μακρά  περίοδο διαμόρφωσης του χώρου και εσωτερικής συγκρότησης, και μετά από μία σύντομη περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας, το Ινστιτούτο εγκαινίασε επίσημα τη λειτουργία του.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Ιωάννης Σταθόπουλος, η Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου Έλενα Χριστούλη, ο Ψυχαναλυτής Ρεζινάλντ Μπλανσέ, ο Ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος και ο ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, Ψυχίατρος Νίκος Σιδέρης.

Και στις εισηγήσεις και στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της δεξίωσης που ακολούθησε, αναδείχτηκαν ιδιαίτερα η κοινωνική ευαισθησία που διατρέχει το έργο του  Ν. Σιδέρη, η αρχιτεκτονική του χώρου που “εξυψώνει την ψυχή”, όπως ειπώθηκε, και δύο μείζονες καινοτομίες που εισάγει η σύλληψη του Ινστιτούτου “Γαληνός”. Πρώτη καινοτομία, η οργανική σύζευξη κοινωφελούς έργου  και ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δεύτερη καινοτομία, η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου και φορέων, όπως οι Δήμοι Παπάγου-Χολαργού και Αγίας Παρασκευής, με σκοπό την παροχή δωρεάν ψυχικής στήριξης σε ογκολογικούς ασθενείς στο πλαίσιο του προγράμματος “Πνοή”, το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο “Γαληνός” χάρις στη γενναιοδωρία ενός ευεργέτη που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. Αυτή η διπλή καινοτομία καθιστά το Ινστιτούτο “Γαληνός” μία νέα μορφή οργανισμού, με τη μία πτυχή του στην πραγματική οικονομία και τη δεύτερη στην κοινωνία των πολιτών.

Στα εγκαίνια παρέστησαν πολλοί εκπρόσωποι του κόσμου της Επιστήμης, των Γραμμάτων, του χώρου της Ψυχικής Υγείας, της Κοινωνίας των Πολιτών και των ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων ο Καθηγητής Χειρουργικής Άλκης Κωστάκης, ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Νικηφόρος Αγγελόπουλος, ο Καθηγητής Νευρολογίας Κώστας Βουμβουράκης, η Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας Θάλεια Δραγώνα, η Καθηγήτρια Εξελικτικής Ψυχολογίας Εύα Γαλανάκη, ο Καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας Κλήμης Ναυρίδης, ο Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας Νίκος Δεμερτζής, η Καθηγήτρια Ιστορίας Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη,η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Ελένη Λαζαράτου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας Αλέξανδρος Κιτροέφ, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι., Ζωή Γραμματόγλου, εκπρόσωποι του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών “Πνοή Αγάπης”, εκπρόσωποι του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου “Αγκαλιάζω”, οι αρχιτέκτονες που διαμόρφωσαν τον χώρο, Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέας Κούρκουλας, Καθηγητής ΕΜΠ, καθώς και πλήθος ενδιαφερομένων.

Όποιος ενδιαφέρεται για το Πρόγραμμα Δωρεάν Ψυχικής Στήριξης Ογκολογικών ασθενών “Πνοή” μπορεί να απευθυνθεί στο Ινστιτούτο “Γαληνός” (Μεσογείων 260, Χολαργός, τηλ. 210 6523300).