Γελοιοποίηση το αποτέλεσμα του bullying και της «ψευτομαγκιάς» στα σχολεία

  • Post category:Media
  • Reading time:Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπ.

Εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό και την καταπολέμηση του, πραγματοποιήθηκε από τo Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σήμερα το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο Κορδάτου, με προσκεκλημένο ομιλητή τον Ψυχίατρο και γνωστό συγγραφέα κ. Νίκο Σιδέρη.

Όπως δήλωσε ο κ. Νίκος Σιδέρης «ένα από τα πιο ανησυχητικά γνωρίσματα του bullying είναι η σαγήνη που ασκεί στη ψυχή των παιδιών και συγκεκριμένα στη ψυχή του επιτιθέμενου, των παρατηρητών, αλλά και του στόχου. Ο επιτιθέμενος κάνει κακό και το απολαμβάνει, οι παρατηρητές πιστεύουν ότι πρόκειται για μία πράξη που δείχνει μαγκιά και τα παιδιά που έχουν πέσει θύμα επίθεσης τα βάζουν με τον εαυτό τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνει κάτι που θα τσακίσει τη φαντασιακή αίγλη, τη σαγήνη, που ασκεί το φαινόμενο αυτό στις ψυχές όλων, γιατί δεν είναι μαγκιά, είναι ψευτομαγκιά και ψευτονταηλίκι.

«Είναι μία παράσταση που δίνει ο επιτιθέμενος, την οποία αν δεχτείς θετικά, πληρώνεις το τίμημα και υποτάσσεσαι, αν όμως τη δεις με λίγο κριτικό μάτι, καταλαβαίνεις ότι είναι έκφραση δειλίας, γελοιότητας και μία στάση κομπλεξική, προσπαθώντας να ξορκίσει τις δικές του ανησυχίες και άγχη, ταπεινώνοντας τον αδύναμο», υπογράμμισε ο κ. Σιδέρης.

Η ψευτομαγκιά έχει τρεις πηγές, επεσήμανε, η μία στη ψυχή κάθε ανθρώπου, δηλαδή η ροπή για την απόλαυση του κακού που υφίσταται ο άλλος, η δεύτερη πηγή έχει να κάνει με την επιθετικότητα και την καταστροφικότητα που αναπτύσσεται στα μέλη μίας ομάδας, που κινδυνεύει να διαλύσει τη συνοχή της και η τρίτη πηγή είναι ο καταναλωτικός ναρκισσισμός, καμαρώνω επειδή καταναλώνω.

Η λύση είναι να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του, τόνισε, που δεν είναι άλλη από την αίσθηση κυριαρχίας και ναρκισσιστικής παντοδυναμίας που καλλιεργεί το bullying στον επιτιθέμενο, ώστε να μην υπάρχει εσωτερικό κίνητρο στα παιδιά ν” ασκήσουν ψευτονταηλίκια ή αν υπάρχει, μία αντίθετη δύναμη να μπορεί να τα συγκρατεί.

«Εάν υπάρχει κάτι που τρέμουν όλα τα παιδιά είναι η γελοιοποίηση. Εάν καταφέρουμε ν” αναδείξουμε τη γελοιότητα σαν κύριο γνώρισμα της ψευτομαγκιάς, τότε η μαγεία στα μάτια των άλλων σκορπίζει και μέσα στο μυαλό του επιτιθέμενου μπαίνει η αμφιβολία ότι μπορεί να είναι γελοίος», κατέληξε ο κ. επίσημος προσκεκλημένος.

ΝΙΚΗ ΜΟΥΛΑ


 

Δημοσιεύθηκε στο myvolos.net (2 Απριλίου 2016)