Θέλω να σας ευχηθώ καλό μήνα και καλό φθινόπωρο μιλώντας σας για δύο ξεχωριστές συλλογές τραγουδιών, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Διατίθενται στα καλά δισκοπωλεία και στα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ:

Απόστολος Καλτσάς, ΜΥΘΟΤΟΠΙΑ
(Εκδόσεις Παρουσία)

Ακούγοντας τον Ιούλιο αυτή τη συλλογή τραγουδιών (με ή χωρίς λόγια), αισθάνθηκα ότι ήθελα να τα ξανακούσω. Τα ξανάκουσα κατ’ επανάληψη, κάθε φορά συναντώντας κάτι ακόμη… Κρατώ σαν ιδιαίτερη συνεισφορά του Α.Κ. τρία στοιχεία: Πρώτο, τη δουλεμένη αυθεντικότητα και την ανεπιτήδευτη ευγένεια της αίσθησης που γεννά η συνάντηση υποκειμένου και τόπου, μέσα στην τραγουδοποιητική εξύψωσή της. Δεύτερο, το τολμηρό, εμπνευσμένο και γόνιμο συνταίριασμα μουσικών παραδόσεων τόσο ιδιαίτερων, όσο το δημοτικό μας τραγούδι και το καθαρόαιμο ροκ. Ειδικά η στοχαστική ανάδειξη και αξιοποίηση των θησαυρών της λαϊκής μας παράδοσης είναι άξια παντός επαίνου σ’ αυτή την ανάποδη εποχή, όπου ο σεβασμός και η άντληση αισθητικής και σοφίας από τον λαό μας βάλλεται σκληρά όσο και ανόητα, καθώς η κυρίαρχη αναφορά σ’ αυτόν τείνει να είναι η βρισιά «λαϊκισμός» – ιδίως στα χείλη των δημαγωγών, των πολιτικώς ορθοφρόνων και των ακαλαίσθητων.   Τρίτο, την πειστική και απολαυστική μαζί τεκμηρίωση του ότι η αληθινή τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα. Ανήκει σε όλους – σε κάθε λαό και σε κάθε άνθρωπο. Ευτυχισμένος λοιπόν κι ο συνθέτης που υπερβαίνει τη μονοκαλλιέργεια. Ο Καλτσάς ευτύχησε.

Χρύσανθος Μουζακίτης, ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΜΕΛΑΝΙ

(Καθρέφτης records)

Ο Χρύσανθος έχει το χάρισμα ν’ αναδεικνύει συνθετικά κι ερμηνευτικά τη μουσική που κλείνουν μέσα τους τα ποιήματα. Πήρε λοιπόν στίχους της προχωρημένης εφηβείας μου, τους άκουσε και μας μεταδίδει μετουσιωμένο ό,τι συνέλαβε και μετάπλασε σε τραγούδι. Αυθεντικότητα, ευγένεια, έμπνευση και συνταίριασμα μουσικών ιδιωμάτων υπό την αιγίδα της κοινής επτανησιακής ευαισθησίας μας, λειτουργούν κι αυτή τη φορά σε υψηλό επίπεδο. Μακάριοι όσοι μέσα στη χλαλοή των άνομων καιρών διασώζουν χώρο και ψυχή για τέτοια ψήγματα απόλαυσης της αλήθειας. Ο Χρύσανθος το κατορθώνει και για τον ίδιο και για να το μοιραστεί με τους πολλούς.