Τα παιδιά θέλουν τους γονείς τους! – συνέντευξη στη Γιούλη Eπτακοίλη

  • Post category:Συνεντεύξεις
  • Reading time:Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπ.

Χαμένες γενιές

– Θα χειροτερεύσουν τα πράγματα;

– Εχω μια απόσταση από τις προφητείες και την καταστροφολογία και θεωρώ ότι αυτό που συμβαίνει μας έχει φέρει σε τόσο οριακό σημείο ώστε δεν μπορεί παρά να γεννηθούν αντιδράσεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν αντιληφθεί ότι οι χαμένες γενιές έρχονται η μία πίσω από την άλλη. Δεν μπορεί, λοιπόν, να γίνει πρόβλεψη άλλη πλην του γεγονότος ότι το θέμα «πώς μεγαλώνεις ένα παιδί» θα είναι ένα μεγάλο κοινωνικό, πολιτικό και προσωπικό διακύβευμα στα χρόνια που έρχονται. Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε πια να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σ’ αυτό που έχει γίνει. Μπροστά στην ψυχική ορφάνια η οποία στην ουσία εμπεριέχει δύο στοιχεία: ακατανοησία και φόβο των μεγάλων απέναντι στην παιδικότητα. Η ακατανοησία και ο φόβος κάνουν τους γονείς να κλείνουν τα μάτια μπροστά στο τι χρειάζεται ένα παιδί για να σταθεί και να μεγαλώσει. Αυτό που αρνείσαι, όμως, κλείνοντας τα μάτια, σου επιστρέφει με πολύ πιο άγριες μορφές όπως αυτές με παιδιά που πέφτουν στις εξαρτήσεις, στην παραβατικότητα, στη βία, δεν έχουν διάθεση, δεν έχουν όνειρα, τα κάνουν θάλασσα στο σχολείο.

«Σε οδηγούν στο πώς να του φερθείς»

– Τι συμβουλεύετε τους γονείς;

— Να δεχθούν εξ αρχής ότι δεν θα τα κάνουν όλα τέλεια. Είμαστε άνθρωποι και μέσα σε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις, γιατί στη σχέση μας με το παιδί η φαντασία και το πάθος υπάρχουν σε τεράστιες ποσότητες, δεν μπορείς ποτέ να είσαι τελείως νηφάλιος, συνεπώς θα κάνεις πολλά λάθη. Το θέμα είναι να αντιλαμβάνεσαι τα πιο σοβαρά λάθη και να τα διορθώνεις. Και να κοιτάζεις με αγάπη και προσοχή τι σου λέει και τι σου δείχνει το παιδί σου. Αν το παρακολουθείς προσεκτικά, εννιά φορές στις δέκα σε οδηγεί στο πώς να του φερθείς. Κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος, πρέπει απλώς να βρίσκεται κοντά στο παιδί του και να έχει μια αίσθηση της ευρύτερης εικόνας, να μη γίνεται κι αυτός παιδί. Να είναι κοντά και λίγο πιο ψηλά.

– Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται η παρουσία ψυχολόγου;

— Σέβομαι τα βάσανα και τη δυσφορία όλων των ανθρώπων. Αν κάποιοι γονείς για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν ιδέες ή τη συναισθηματική αντοχή να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του παιδιού τους, ας απευθυνθούν οι ίδιοι σε έναν ειδικό. Το προβληματικό είναι όταν ο γονιός λέει θα πάω το παιδί στον ψυχολόγο. Αυτό πρέπει να ισχύει μόνο όταν υπάρχει ρητά διατυπωμένο πρόβλημα.