Επιθυμία. Φαντασία. Μετά σχέδιο. Μετά πράξη. Τέλος, πραγματικότητα. Μια τέτοια πορεία τώρα ευοδώνεται: Τη  Δευτέρα 12 Μαρτίου ολοκλήρωσε τη φάση της αναγκαίας εσωτερικής συγκρότησής του και άρχισε να δέχεται ασθενείς και κάθε ενδιαφερόμενο το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός».

Τη Κυριακή 4 Μαρτίου συγκεντρωθήκαμε στον χώρο του Ινστιτούτου. Εκεί μίλησα στους συνεργάτες του «Γαληνού» ως Επιστημονικός Διευθυντής. Απόσπασμα από το κείμενο της ομιλίας μου:

 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, σας καλωσορίζω.

Μετά από πολύμηνες προσπάθειες, μπορώ να σας αναγγείλω την έναρξη της λειτουργίας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης “Γαληνός”.

Οι δραστηριότητές του φιλοξενούνται σ’ αυτόν τον ειδικά σχεδιασμένο χώρο. Η αρχιτεκτονική μελέτη για τη διαμόρφωσή του εκπονήθηκε από τους αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα, με τους οποίους με συνδέει μακρόχρονη φιλία. Ήδη μπορείτε να αντιληφθείτε το επίπεδο σχεδιασμού, αλλά και την εξαίσια και, εν τέλει, θεραπευτική αίσθηση που αποπνέει ο χώρος μας.

Η τρίκλιτη διαρρύθμιση του χώρου φιλοξενεί κατά βέλτιστο τρόπο δραστηριότητες Ψυχικής Υγείας (ψυχιατρική, ψυχολογία, ψυχοθεραπεία) σε οργανικό συνδυασμό με πρακτικές Προσωπικής Ανάπτυξης (χαλάρωση, χορός, θεραπεία μέσω της τέχνης, γραφή, γιόγκα κλπ.), καθώς και ευρύ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Είναι γνωστή η στενή μου σχέση με την αρχιτεκτονική. Αυτή η ευαισθησία αποτυπώνεται και στον χώρο του Ινστιτούτου “Γαληνός”, όπου δόθηκε μεγάλη σημασία τόσο σε μορφικές επιλογές όσο και σε λειτουργικές πρόνοιες. Για παράδειγμα, η χρωματική διάσταση του χώρου αντιστοιχεί σε αρμονικό διάλογο μεταξύ του υδάτινου και του ηλιακού στοιχείου, καλλιεργώντας την αίσθηση τόσο της ψυχικής αναγέννησης (νερό) όσο και της θαλπωρής, αυτογνωσίας και επίγνωσης (ήλιος). Σ’ αυτό προστίθεται ένα κόκκινο χαλί σε κάθε χώρο: Είναι η χειρονομία που δείχνει ότι στον χώρο μας μπαίνει κάθε φορά ένα τιμώμενο πρόσωπο, που είναι ο θεραπευόμενός μας. Ενώ οι συνυπάρχουσες δραστηριότητες προστατεύουν την ιδιωτικότητα και ιδιαιτερότητα της εμπειρίας θεραπευομένων και θεραπευτών με την χρήση ηχομόνωσης υψηλού επιπέδου.

Η φυσιογνωμία του Ινστιτούτου “Γαληνός” αντανακλάται και στο πρόσωπο όσων εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία του: Η ψυχαναλύτρια Τέση Λαζαράτου, Σύμβουλος Διεύθυνσης και Υπεύθυνη Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης, που είναι μαζί μου από την πρώτη στιγμή, όταν όλα αυτά ήταν ακόμη γενικές ιδέες. Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Νικηφόρος Αγγελόπουλος, ο οποίος, από πολύ καιρό, χωρίς δισταγμό, εντάχθηκε στο εγχείρημα “Γαληνός” και είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Τμήμα Ενηλίκων. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης, του οποίου η διδασκαλία σφραγίζει πρόσωπα και πράγματα που συγκροτούν το Τμήμα Παιδιών και Εφήβων. Ο ψυχίατρος Νίκος Ανδριώτης, που είναι Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος του Τμήματος Ενηλίκων και Υπεύθυνος για το Πρόγραμμα “Πνοή”. Οι παιδοψυχίατροι Τάσος Σταύρου και Ευτέρπη Μαρίνη, που είναι Επιστημονικοί Υπεύθυνοι στο Τμήμα Παιδιών και Εφήβων. Και η Δάφνη Γιαγιάννου, Διοικητική Υπεύθυνη.

Όλοι οι συνεργάτες μας έχουν επιλεγεί με προσοχή και με τη λογική της εκπροσώπησης των παλαιότερων και των νεώτερων γενεών θεραπευτών, ώστε η ζύμωση ιδεών και πνευμάτων να εμπλουτίζει και το μέρος και το όλον.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του Ινστιτούτου είναι ότι στο πλαίσιό του υλοποιείται και το Πρόγραμμα Δωρεάν Ψυχικής Στήριξης σε Καρκινοπαθείς “Πνοή”, χάρις στη γενναιοδωρία ενός ευεργέτη που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. Αυτή η πτυχή επικαιροποιεί τόσο τη μακρότατη παράδοση του Νεοελληνικού Ευεργετισμού όσο και τη δημόσια γνωστή ευαισθησία μου για την κοινωνική διάσταση της ύπαρξής μας.

Η δημιουργία του Ινστιτούτου “Γαληνός” αντιπροσωπεύει για μένα τη συγκεφαλαίωση μιας μακράς πορείας στον χώρο της γνώσης, της ευαισθησίας και της θεραπείας. Η ευόδωση του εγχειρήματος θα μου επιτρέψει να κλείσω en beauté, όμορφα, τον θεραπευτικό μου κύκλο. Το ότι αυτή η στιγμή ενέχει συστατικά τη διάσταση της μετάδοσης όσων η εμπειρία και η μελέτη μού προσέφεραν αποτελεί για μένα πρόσθετη πηγή ικανοποίησης.

Είμαι βέβαιος ότι όλες οι φίλες και όλοι οι φίλοι μου θα χαρούν μαζί μου. Ευχαριστώ τη ζωή γι’ αυτό.