Βόλος (4 Απριλίου 2014)

Αντιμετωπίζοντας την κρίση με τα μαγικά φίλτρα των παραμυθιώνΤην Παρασκευή 4 Απριλίου, στις 17:30, συμμετέχω στη διημερίδα που συνδιοργανώνουν η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας και ο Δήμος Βόλου:

“Αντιμετωπίζοντας την κρίση με τα μαγικά φίλτρα των παραμυθιών”

 

Περίληψη Εισήγησης:

Ο πραγματικός φτωχός, με σάρκα και οστά και πόνο, που ζει δίπλα μας, ίσως μας λέει πολύ λιγότερα για τη φτώχια και την αδικία απ’ όσα μας λέει ο λυπημένος πρίγκιπας του Όσκαρ Ουάιλντ στο ομώνυμο παραμύθι. Πώς γίνεται αυτό; Και το κυριότερο, πώς μπορούμε να κάνουμε τη γνώση για την κρίση κτήμα της παιδικής ψυχής, χωρίς να την παραβιάζουμε και χωρίς να μιλάμε στο κενό;

Για θέματα δύσκολα και οδυνηρά, όπως η εμπειρία της κρίσης, τα ψυχρά επιχειρήματα κατά κανόνα αστοχούν, ανεπαρκούν. Για να μιλήσει στην παιδική ψυχή, ο λόγος περί κρίσης χρειάζεται να αγγίξει τη φαντασία και το συναίσθημα. Τα παραμύθια και οι ιστορίες είναι οχήματα που πηγαίνουν τον λόγο και στο μυαλό και στην καρδιά. Και το κάνουν εξημερώνοντας το αδιανόητο και τη βαρβαρότητα της ζωής εν κρίσει. Έτσι που συμβάλλουν, δίχως κόπο, δίχως βία και στείρα ηθικολογία –μαγικά!–, στην ψυχική αναβάθμιση και των μικρών και των μεγάλων και ολόκληρου του πολιτισμού μας.

 

Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας
Μανδηλαρά Νικηφόρου & Σταδίου, Βόλος